God vinden

Het is tegenwoordig weer helemaal in om God te zoeken. Daarentegen is het heel ‘verdacht’  als je durft te zeggen dat je Hem hebt gevonden. Dat klinkt aanmatigend. Het doel van Marc de Vries met het boekje ‘God vinden’ is: mensen die Hem hebben gevonden handreikingen doen om anderen te helpen God te vinden. Hij behandelt verschillende wegen die mensen bewandelen om God te zoeken. Dat kan via de wetenschap, de geschiedenis, andere religies en de filosofie. Daarbij geeft hij telkens de voor- en nadelen weer en een aanzet om in gesprek te komen met zoekers. Ondanks uitzonderingen blijken de meeste hiervoor genoemde wegen niet per se bij de God van de Bijbel uit te komen.

Als we mensen bij God willen brengen via de filosofie, dan zullen de zogenaamde Godsbewijzen niet heel behulpzaam zijn. De Vries geeft aan dat de pragmatische insteek van Pascal mogelijk vandaag de dag nog het meest aansprekend is. Het is het beste om te geloven dat God bestaat, als later blijkt dat hij niet bestaat heb je niets verloren, als Hij toch blijkt te bestaan heb je alles gewonnen.

Actueel is met name het hoofdstuk over hen die God niet meer zoeken. Vaak zijn ze christelijk opgegroeid, kennen de Bijbel, maar willen er niets meer over horen. Dit is wel een van de moeilijkste groepen om het Evangelie mee te delen. Ze zijn meestal materialistisch en geloven dat wetenschap en techniek antwoord geven op alle vragen. Daarbij hangen ze meestal een relativistische / postmoderne visie aan en vinden dat als er al een Almachtige God bestaat Hij eerst maar iets aan het kwaad in de wereld moet gaan doen. Bij hen moeten er veel vooroordelen overwonnen worden.

Er zijn meerdere benaderingen mogelijk bij het gesprek met een zoeker. De Vries geeft aan dat uiteindelijk blijkt dat God Zich in de eerste plaats laat vinden in Zijn Woord. Dit boek geeft handvatten om mee te helpen vinden!

N.a.v. God vinden. In gesprek met zoekers, door dr. Marc J. de Vries, 160 blz., prijs € 12,50. Uitgeverij Groen, Heerenveen, 2011. Recensie door Pieter de Boer