In een gesprek met Bas kwamen we op het onderwerp bloemen en bijen. Volgens de Bijbel is alles om ons heen geschapen in zes dagen. Volgens het evolutiegeloof heeft het miljoenen jaren geduurd voordat alles was zoals we het nu om ons heen zien. Als we kijken naar symbiose is het plausibeler dat alles in enkele dagen tot stand is gekomen dan na oneindig lange tijd. Hierna enkele voorbeelden om dit te ondersteunen.
Een bij leeft gemiddeld 60 dagen. In die tijd moet die voldoende eten vinden om te overleven. Als de bloemen pas een aantal jaren later zouden ontstaan, waren alle bijen reeds doodgegaan. Andersom hebben vele bloemen bijen nodig voor de bestuiving. Als de bijen pas vele jaren later waren ‘ontstaan’ zouden die bloemen al lang niet meer leven.
Nog even afgezien van:
- de enorme complexiteit van de communicatie – een bij kan middels een soort dans aan andere bijen uitleggen waar de juiste bloemen zijn te vinden;
- het zonnekompas waarmee een bij z’n kast weer terug kan vinden (onze meest geavanceerde gps systemen zijn niet zo ingenieus afgesteld);
- bijeen een compleet ander voortplantingsmechanisme hebben dan vissen, zoogdieren en vissen;
- hoe stuifmeel door wijze van opslag verandert in honing;
- dat zulke kleine diertjes zo exact kunnen vliegen, ze kunnen landen op een bewegende bloemenkop, vliegen tijdens regen en wind;
- hoe is leven spontaan ontstaan – bloemen hebben een andere levensvorm dan bijen;
- waarom bloemen schoonheid hebben.
Een giraf heeft in zijn nek sponsachtig materiaal rondom de bloedvaten. Als hij z’n kop naar de grond laat gaan, wordt het bloed tijdelijk opgevangen in die sponsen. Als hij z’n kop weer omhoog doet, knijpen de sponsen samen, hierdoor blijft de druk in de bloedvaten constant. Als dit systeem er niet was, zou de giraf bij de eerste beste keer dat hij blaadjes van de boom wil eten duizelig worden en omvallen en opgegeten worden door roofdieren. Andersom bij het plotseling zijn kop naar de grond brengen zouden zijn hersenen uit z’n kop worden gedrukt door de hoge druk van de lange vloeistofkolom. Dit ongelofelijk complexe systeem kan zich niet ontwikkelen in een miljoen jaar, maar zal direct bij de geboorte aanwezig moeten zijn, anders overleeft hij het niet.
Voor het ontstaan/ voorbestaan van mensen is de maximale tijd 35 jaar: de tijd dat een vrouw vruchtbaar is. Stel er is via evolutie een vrouw ontwikkeld. Wil zij zich voortplanten, dan moet zij in haar vruchtbare periode een man tegenkomen die haar kan bevruchten. Stel die eerste vrouw leefde in Australië en de enige man in Zwitserland. Dan is de kans dat die elkaar binnen 35 jaar zouden tegenkomen (zonder de huidige middelen van transport) gelijk aan 0. Overigens heeft nog nooit iemand me uit kunnen leggen hoe het verschil tussen mannelijkheid en vrouwelijkheid spontaan kan zijn ontstaan. Het verschil tussen een man en een vrouw is meer dan een toevallige mutatie in de genen. Dat kan dus alleen maar als dat gelijktijdig is gebeurd en ook nog binnen 35 jaar en op dezelfde locatie. Nog zo’n onbegrijpelijk wonder dat een vrouw een andere bloedgroep kan hebben dan haar kind. En dat bloed een stollingsmechanisme heeft – zonder dit mechanisme zou je bij de eerste beste verwonding doodbloeden. Toch is bloed zolang het in je aderen blijft vloeibaar.
Zo kan ik nog wel honderd voorbeelden noemen van symbiose die allen onverklaarbaar zijn in het licht van miljoenen jaren en ongeleide evolutie en daarom pleiten voor een snelle doelgerichte schepping in enkele dagen. Ofwel ik heb te weinig geloof om evolutionist te zijn.
bron foto: Jenna Lee, Unsplash